ACE pääsi vihdoin aloittamaan jalkapallokautensa vajaan parin kuukauden viiveellä, kun toisella kaudellaan Kolmosessa Estudiantes kohtasi ensin Loiskeen Hakkarin nurmella ja viime viikolla Ilves-Kissat kotona Hervannan keskuskentällä. Tuloksena kauden kahdesta ensimmäisestä ottelusta oli kuitenkin kaksi tappiota.

Loiske jälleen vahvempi ACE:a vastaan

Kauden avausottelu Lempäälässä pelattiin jo 17.6. Kovat helteet olivat jatkuneet jo hetken aikaa, ja Sääksjärvellä juomatauot tulivatkin enemmän kuin tarpeeseen. Kylmän suihkun tarpeessa olisi kovassa kuumuudessa ollut useampikin, ja samaa termiä olisi voinut käyttää ACE:n kauden ensimmäisestä pelistä. Noin 10 minuuttia oli pelattu, kun vieraiden pelaajan palautus omalle maalivahdille jäikin odotettua hiljaisemmaksi Hakkarin nurmella, ja Loiskeen Tomi Lahtinen pääsi nappaamaan pallon ja viimeistelemään kotijoukkueen avausmaalin. Sama mies oli asialla reilu 20 minuuttia myöhemmin, kun laidalta tullut kova keskitys kimposi Lahtisen jalasta uudestaan Estudiantesin verkkoon. ACE:lla oli myös omat paikkansa ensimmäisellä puolikkaalla, ja lähimmäksi pääsi Pietu Lyytinen, mutta mies ei aivan kerinnyt ohjaamaan takatolpalle tullutta palloa maaliin. Puoliajan lopulla Lyytistä revittiin rajusti vastahyökkäystilanteessa, josta hän pääsi kuitenkin pelaamaan pallon Niko Virtaselle, joka koki samanlaista kohtelua. Jostain syystä linjatuomari näki tilanteen kuitenkin paitsiona, eivätkä Loiskeen puolustajien vankilaotteet riittäneet edes varoitusten antamiseen.

Toiselle puoliajalle ACE sai ryhtiä pelaamiseensa ja onnistui kaventamaan pelin puoliajan ensimmäisellä puoliskolla. Aggressiivinen prässääminen tuotti hedelmää, kun Aleksi Peltonen nappasi pallon ja pelasi Virtasen linjasta läpi. Viime kauden tehokkain pelaaja latasi pallon varmasti takakulmaan ja vieraat maalin päähän. Vajaa 20 minuuttia myöhemmin palloa saatiin kuitenkin taas kaivaa vieraiden maalista. Juuso Auvisen nyrkkeily epäonnistui Loiskeen sivuvapaapotkusta, ja pomppasi suoraan Ville Viitaharjun jalkaan, joka vei kotijoukkueen taas kahden maalin johtoon.

ACE haki tasoitusta vimmatusti, ja mm. vaihdosta sisään tulleen Juho Jumiskon hieno laukaus kimposi kuitenkin takaisin kentälle Loiskeen maalin ylärimasta. Virtanen pääsi laittamaan pallon maaliin asti, mutta osuma hylättiin paitsiona – taas vähän kyseenalaisesti. Loiske keskittyi ottelun lopulla makaamaan syvällä ja iskemään tilaisuuden tullen nopeasti vastaan. Tämä tuotti hedelmää, ja tehokkaasti viimeistellyt kotijoukkue iski vielä kaksi maalia, kun Viitaharju täydensi hattutemppunsa. Kauden avausottelusta Estudiantesille jäi luu käteen tylyin 5-1-lukemin. Toistaiseksi lempääläläiset ovat onnistuneet kukistamaan ACE:n kaikissa keskinäisissä kohtaamisissaan.

Loiske-pelissä kokeilimme rakenteluvaiheessa uusia juttuja, mutta tässä ehkä näkyi pelinomaisen harjoituksen puuttuminen, ja siksi se näytti siltä, että siinä on vielä paljon tekemistä. Loiske puolusti hyvin tiiviisti keskiblokissa, emmekä löytäneet avaimia sen murtamiseen. 5 maalia omiin on liikaa, ja nämä tulivat pääasiassa huonon oman boksin sekä transitioiden puolustamisen seurauksena. Ei missään nimessä tyydyttänyt tulos eikä peliesitys. Tavoite oli lähteä parantamaan kaikilla osa-alueilla tästä pelistä. – Kaipainen

 

Hyvä esitys Kissoja vastaan ei riittänyt

Loiske-pettymyksen jälkeen ACE pääsi pelaamaan kotona – vieläpä Hervannan keskuskentän nurmella, jossa rikottiin lopulta ACE:n kotiottelun yleisöennätys. Ottelua seurasi paikan päällä yhtenä alkukesän kuumimmista päivistä hieman alle 100 silmäparia. Jostain syystä polttava hellekään ei Kissoille riittänyt, ainakaan otteluraportin perusteella, koska kotijoukkue sai palautetta, että mukavan runsaasti paikalle saapuneita vieraskannattajia ei yli 30 asteen lämpötilassa kestitty kahvilla tai höyryävän kuumilla makkaroilla.

Kuten viime viikolla Lempäälässä, ottelu sai Estudiantesin kannalta taas varsin ikävän startin. Kuuden minuutin kohdalla vieraiden oikean laiturin Jere Remeksen korkea keskitys kaarsi kauas ACE:n rangaistusalueen kulmalle. Pallo löysi kuitenkin voimakkaasti tilanteessa puskeneen Toni Paukkerin pään, joka pääsi tuulettamaan vieraiden 0-1-maalia.

Tämän jälkeen peli tasoittui selvästi ja ACE alkoi saada taas juonesta kiinni. Loiske-pelistä oli selkeästi otettu opiksi, ja pallo alkoi liikkua näyttävästi pelaajilta toiselle. Etenkin Kissojen prässipelaaminen onnistuttiin ohittamaan tyylikkäästi ja vieraiden maalilla Jimi Salo sai olla varpaillaan. Kotijoukkueen juoksuvoimainen yläosasto Virtanen-Mika Knuuti-Lyytinen piti Kissojen puolustajat jatkuvasti kiireisinä, ja Salo sai venyä useamman kerran pallon tielle. Kolmikosta Knuuti pääsi kerran kokeilemaan lähes vapaasti keskisektorilta, mutta laukaus viuhui yli maalin.

Toinen puoliaika jatkui siitä, mihin edellinen jäi. ACE purki maltillisesti Kissojen paineistusta ja piti vieraat kaukana maalintekopaikoista. Liekö vaikutusta ollut polttavalla helteellä kentän tapahtumiin, mutta vieraiden jalka alkoi selvästi painaa ACE:n pitäessä enimmäkseen palloa. ACE piti puoliajan edetessä tahtia yllä vaihtamalla kentälle tuoreita jalkoja, ja erityisesti oikean laidalle vaihdettu Jumisko oli vaarallinen vieraiden puolustukselle. Jumisko oli tasoittaa pelin puoliajan puolessa välissä Virtasen tarjoillessa keskityksen takatolpalle, mutta kemijärveläisen voimakas pusku suuntautui harmillisesti liian keskelle, vaikka voittikin pallon lähes pään verran pidempää vartijaansa vastaan. Vaikka kotijoukkue pitikin enimmäkseen palloa, jäi maalin saaminen tilastoihin lopulta haaveeksi viimeistelyn ontuessa. Ottelun lopussa riskillä haettu tasoitus kostautui, kun Kissat pääsi iskemään boksin kulmalta, ja Toni Toijala sinetöi ottelun loppulukemat 0-2.

Heikosta kauden alusta huolimatta Tommi Kaipainen näki Kissat-pelin pohjalta selkeää eteenpäin menemistä. Myös selkeää parannusta kokonaisuutena viime kauteen nähden löytyi.

Kissat-pelissä ainoa asia, mikä oikeastaan harmittaa ja vetää hiukan katkeraksi, on lopputulos. Pelasimme kokonaisuutena ehkä parhaimman matsin Kissoja vastaan. Tämä peli antoi uskoa tulevaan. Pelin avaaminen oli paljon parempaa kuin Loiske-pelissä, rakenteluvaiheessa kokeilimme keskikentällä hieman uusia juttuja, ja se toimi Loiske-peliä paremmin. Maalipaikkoja luotiin riittävästi ottelun voittamiseksi. Itse asiassa vastustajalle annoimme sen verran vähän maalipaikkoja, että 2 maalia Kissojen paikkoihin nähden oli hiukan nihkeä lopputulema. Tiivistettynä Kissat viimeisteli meitä paremmin. Joukkueen edistyksestä viime kauteen voisi kahden pelin perusteella summata, että puolustamme erikoistilanteita viime kautta paremmin. Prässi on toiminut molemmissa peleissä hyvin. – Kaipainen

Kohti keskiviikkoiltaa Hervannassa

ACE pelaa poikkeuksellisesti vierasjoukkueena Hervannan keskuskentällä keskiviikkoiltana, kun pirteästi sarjan aloittanut TPV/2 isännöi Estudiantesia. Viime viikolla TPV/2 voitti viime hetken maalilla ennakkoon hieman yllättäen Tampere Unitedin, joka tipahti täksi kaudeksi sarjaporrasta alaspäin.

Meillä on edelleen mielestäni iskukykyisin joukkue koskaan. Usko on kova, että homma saadaan ajan mittaa kunnolla toimimaan, jota tosin tällä kaudella lyhyempi sarja vaikeuttaa. Positiivisin mielin lähdetään TPV/2-matsiin. – Kaipainen

TPV/2 – ACE ke 1.7. klo 19, Hervannan keskuskenttä