Futsal Ykkösen kausi alkaa lauantaina, joten on aika kurkistaa myös ACE:n kuulumisiin. Uusina pelaajina joukkueeseen liittyvät Mikael Tammisto ja maalivahti Juuso Auvinen. Viime vuodet jalkapalloon keskittynyt Auvinen pelasi tosin jo yhden kauden seuran kakkosjoukkueessa muutama vuosi sitten. Lisäksi try outeilta seuraan valituista pelaajista muutama todennäköisesti esiintyy myös ykkösjoukkueen mukana tällä kaudella. Viime kauden loukkaantumisten takia kokonaan sivussa olleet Matias Mäenpää ja Jesse Saari ovat myös palaamassa pelikuntoon.

Kolmatta kautta ykkösjoukkuetta koutsaava Tommi Kaipainen näkee pelaajatilanteen positiivisena: ”Meillä on hyvä ja nuori joukkue, jolla on nyt valmentajaa myöten kauden verran enemmän kokemusta tasaisista ja tiukoista peleistä. Odotettavissa on, että seuraan tulleista uusista pelaajista osa debytoi jo kauden avauksessa Raumalla. ACE/2 joukkueesta saattaa myös olla tyrkyllä pelaajia Futsal Ykköseen ja mahdollisuuksia annetaankin mielellään. Lisäksi pitkäaikaistoipilaista on odotettavissa paluita kauden mittaan, joten nämä kaikki osa-alueet summattuina arvioisin, että meillä on leveämpi ja laadukkaampi joukkue kuin viime kaudella.”

Opiskelijaseurana vaihtuvuus on yleensä ACE:ssa suurta, mutta tällä kertaa viime kauden vakiokokoonpanosta ainoastaan Topias Tuomola ei ole käytettävissä. Hän viettää tämän lukuvuoden vaihto-opiskelijana Saksassa.

Niklas Salminen (vas), Juho Jumisko ja maalivahti Miska Jurva jatkavat ACE:n riveissä myös alkavalla kaudella.

Joukkue on harjoitellut elokuusta lähtien, mutta kauteen valmistautuminen on ollut hieman rikkonainen. Lähes kaikki joukkueen pelaajista pelaavat myös jalkapalloa ja seuran omalla jalkapallojoukkueella on ollut käynnissä tiivis nousukamppailu. Lisäksi useat pelaajat ovat kärsineet loukkaantumisista.

Pelillisesti joukkue jatkaa viime kauden teemojen kehittämistä: ” Yksi keskeinen arvo on pelien hallinta pallolla, joka ilmenee pallon takaisin voittamisena nopeasti korkealla prässillä ja toisaalta pallonhallintahyökkäämisen parantamisena. Näihin on tulossa joitakin muutoksia tai painotuseroja, joiden tuloksista pääsemme toivottavasti nauttimaan kentällä,” Kaipainen kertoo.

Valmistavia otteluita joukkueella on alla vain yksi. Liittocupissa vastaan asettui Futsal-Liigassa pelaava PP-70. Ottelu sujui lupauksia herättävästi ja ACE johtikin ensimmäisen puoliajan jälkeen lukemin 1-2. Lopulta liigajoukkue kuitenkin punnersi edelle ja voitti 6-3. Viimeinen viikko ennen sarjakauden alkua harjoitellaan tiiviisti ja kuviot hiotaan kuntoon seuran sisäisessä harjoitusottelussa kakkosjoukkuetta vastaan.

Futsal Ykkösessä on tällä kaudella peräti kuusi uutta joukkuetta viime kauteen verrattuna, mikä tekee voimasuhteiden arvioinnista haastavaa. ”Tulossa on jälleen tukku todella tasaisia otteluita, joissa toivottavasti ACE pääsee hiukan enemmän niskan päälle kuin viime kaudella”, Kaipainen päättää.

Myös pelaajista Joona Neuvonen uskoo joukkueen olevan viime kautta valmiimpi alkavaan kauteen: ”Joukkueena viime kausi oli pääosin sopeutumista uudelle sarjatasolle ja oppimista uudesta kovemmasta sarjasta. Tavoitteenahan meillä oli pitää sarjapaikka, joka saavutettiin, joten kai sitä pitäisi olla tyytyväinen? Kuitenkin yleiseksi fiilikseksi jäi, että olisimme voineet sijoittua sarjassa korkeammalle. Pystyimme jokaisessa pelissä haastamaan vastustajan hyvin, lukuun ottamatta vieraspeliä Tervareita vastaan. Monta peliä olisi voinut kääntyä meille, jos olisimme olleet maalipaikoissa röyhkeämpiä ja käyttäneet vastustajan nukahdukset hyväksi. Tässä kohtaa tuli hyvin esille pelaajien kokemattomuus kovista peleistä, kun pallo olisi pitänyt laittaa nopealla erikoistilanteella maaliin tai reagoida vastustajan erikoistilanteisiin nopeammin.”

ACE ja Joona Neuvonen (nro. 20) pääsevät hakemaan revanssia viime kauden tappioille FC Raumaa vastaan heti kauden avauskierroksella.

”Uskon, että tällä kaudella pystymme sijoittumaan sarjassa huomattavasti korkeammalle, jopa top3:een. Olemme nyt huomattavasti valmiimpia kuin vuosi sitten, eikä joukkue ole viime vuodesta muuttunut oikeastaan ollenkaan. Try outtien kautta joukkueeseen on saatu muutamia vahvistuksia, joista varsinkin Mikael Tammisto on pistänyt silmälle. Hän tulee varmasti tekemään läpimurtonsa jo ensimmäisellä kaudellaan Ykkösessä. Maalivahtitilanne näyttää kokonaisuutena tällä hetkellä erittäin hyvältä, kun saimme mukaan Auvisen Juuson. Pienen kysymysmerkin kaudelle luo usean runkopelaajan pitkäaikaiset rasitusvammat. Jos nämä saadaan hoidettua ja joukkue pysyy kunnossa, niin uskon, että olemme hyvällä sarjasijoituksella keväällä”, Neuvonen arvioi.

Neuvonen oli viime kaudella joukkueen paras maalintekijä ja tehoja odotetaan tälläkin kertaa: ”Itselleni viime kausi oli hyvin vaihteleva, vaikka pisteiden valossa se olikin positiivinen. Akillesjänteiden tulehtuminen vaikeutti treenaamista, joka näkyi suoraan myös peliotteissa. En tiedä mistä johtui, että osaan peleistä heräsin vasta toisella puoliajalle. Tulevan kauden tavoitteena itselläni on pysyä kunnossa, jolloin sitä kautta tulee varmasti onnistumisia. Pyrin tälläkin kaudella raatamaan joukkueen eteen sen minkä keuhkoista ja jaloista irtoaa. Jos pisteiden valossa pohdin tulevaa kautta, niin kyllä se yli piste per peli on henkilökohtainen tavoitteeni.”

Uusi tulokas Mikael Tammisto on esiintynyt treenikaudella positiivisesti. Hänen taustansa on enimmäkseen jalkapallon puolella, mutta hieman futsalkokemustakin löytyy: ”B-junnuna pelasin parhaimmillaan kolmessa eri joukkueessa samaan aikaan: Kankaanpään Pallossa, Musan Salamassa ja Noormarkun Koitossa. KaPassa ja MuSassa jalkapalloa ja Koitossa futsalia.”

Kankaanpäästä kotoisin oleva Tammisto on ollut myös suomalaiselle jalkapalloyleisölle tutun Piracaian opissa: ”Pira valmensi meitä MuSan A- ja B-junioreissa kolmen kauden ajan. Ennen armeijaa treenasin MuSan edustuksen mukana puolen vuoden ajan”, Tammisto kertoo.

Debyyttikauteen ACE:ssa Tammisto lähtee seuraavin odotuksin: ”Toivon saavani vastuuta ja onnistumisia kentällä sekä joukkueen menestymistä kovatasoisessa sarjassa.”

ACE:n kausi Futsal Ykkösessä alkaa lauantaina 6.10. rutinoituneen futsaljoukkueen FC Rauman vieraana. Ensimmäinen kotiottelu pelataan lauantaina 13.10., kun Tamppi Areenalle vieraaksi saapuu kakkosdivariajoilta tuttu sarjanousija PTU Porista. Kaikki kauden ottelut löytyvät Ottelut-osiosta.